Wij voeren onze honden uitsluitend vers rauw vlees!!

Amanda had haar honden al eerder vers gevoerd, maar was helaas weer bezweken voor het ‘gemak’ van brokken. De pups werden wel al afgespeend op vers vlees.

Nadat we al een tijdje zoekende waren naar een ander voer en we eigenlijk wel wisten dat vers voeren het beste is, hebben we de stap gezet. Cold turkey (van de een op de andere dag) al onze honden over gezet op vers vlees voeding. Omdat onze honden een aantal weken voor de omschakeling allen last hadden gehad van een zgn. maag- darm virus zagen ze er niet al te best meer uit. Met brokken kregen we ondanks dat we kwalitatief geweldige brokken voerden onze honden niet meer ‘ in conditie’. Meer brokken en extra voedingsupplementen haalden niks uit. Totdat we gewoon besloten de stap te nemen, alles huppa op vers vlees. De honden veranderden in no-time. Ze werden van dof weer glanzend in vacht en veel dieper zwart van kleur, ze glimmen als gepoetste spiegels, de kale oogranden verdwenen als sneeuw voor de zon. Bovendien hebben ze veel mooiere spieren gekregen. Onze ouwe man ruikt ook niet meer uit zijn bek ;-). Bovendien is de ontlasting teruggegaan van minimaal 3 keer per dag een grote hopen (AFVAL), naar 1 maal daags een compacte drol (lekker praatje 😉 ) Ook voeren we nu maar 1 keer per dag, iets wat we met brokken niet hadden aangedurfd i.v.m. maagtorsie.

Nog meer voordelen van vers vlees voeding, je hoeft geen 6 verschillende zakken te nemen, er is 1 soort voer klaar uit en je maakt het zelf 😉

Kortom wij zijn om……. nu u nog. Wij kunnen natuurlijk alles vertellen, maar u zou het gewoon eens moeten proberen. We voeren zelf 4 dagen per week KVV (Kant en Klaar Vers Vlees voeding). Op de andere dagen voeren we wat anders, de ene keer een lekkere penslap (natuurlijke tandenborstel) en ook staan kipkarkassen, schapekop en runderknars op het menu ook een visdagje voor de nodige omega’s.


Hieronder zie je drie van onze honden met een schapekop op het menu

 

 

Bessy gebruikt vaak haar poten om haar eten vast te houden, zo kan ze beter knagen en scheuren.

 

Bruce zet zijn tanden graag in zijn avondmaal.

 
 Diva genietend van haar schapekop.

We voeren onze honden vers vlees van CARNIBEST.

Minimaal 1 maal per week krijgen ze hier ook lappen vuile pens, dat poetst de tandjes en vinden ze zalig! Er zijn tegenwoordig diverse merken KVV in de handel die u steeds makkelijker kunt verkrijgen.
Op onze linkpagina vind u diverse links naar websites waar u alles kunt vinden over deze ‘nieuwe’ manier van voeren. Maar u mag ons natuurlijk ook alles vragen.

Chloë gebruikt het opstapje in de tuin als 'tafeltje'
 
 

NRV is hard werken, het bot word gekraakt met de kaken en daar krijgen de honden mooie kop(kauw)spieren van,
Chloë aan de kipkarkassen.

 
            
 

Onderstaande teksten zijn geschreven door Ester Overman en met toestemming overgenomen. Voor meer informatie kun je kijken op www.voernatuurlijk.nl

 

 

Waarom rauw?

Vraag menig hondenbezitter wat deze zijn honden voert en merendeel zal antwoorden: brokken of blikvoeding. Misschien doet u dit nu ook wel. Toch voert niet iedereen op deze manier en is het lang niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal jaren terug. We zijn zelf steeds meer na gaan denken over ons eigen dieet en nemen het dieet van de hond daarbij graag mee onder de loep. Verse voeding zijn we immers allemaal van mening, is gezond! Het aantal zelfsamenstellers is de afgelopen sterk gestegen en is nog steeds groeiende. Een situatie die alleen maar is toe te juichen.
 
Er zijn meerdere redenen om rauwe voeding aan je hond te gaan geven. Allereerst is het wellicht belangrijk om uit te leggen waarom commerciële brok en blikvoedingen ongeschikt zijn voor een hond die van naturen een carnivoor in hart en nieren is. Je hebt 2 verschillende soorten brokken. Je hebt droogvoeding in de vorm van geperste brokken en je hebt geëxpandeerde brokken wat inhoudt dat die brokken op zeer hoge temperatuur vervaardigd zijn. Deze 2 soorten voedingen hebben twee overeenkomsten. Ten eerste zijn ze gemaakt voor het gemak van de mens. Wat is er immers simpeler dan een handje brokken in de voerbak te gooien. Je hoeft niet na te denken over wat je hond binnenkrijgt want op de verpakking stond immers compleet.
 
De tweede overeenkomst is dat het lichaam van de hond met lichaamsvreemde stoffen moet werken. Dat is dan ook de reden dat veel honden er allergisch op reageren. Brokken worden zo verhit dat ze steriel worden en daardoor darmen van de hond lui maken. Doordat brokvoeding zo verhit wordt moet men achteraf nog kunstmatig vitaminen en mineralen toevoegen om er voor te zorgen dat een hond nog wel alle benodigde stoffen binnenkrijgt. Ook de weerstand van de hond gaat omlaag doordat deze een dood gekookte en kunstmatig gemaakte voeding krijgt. Het feit dat dood voedsel organismen laat aftakelen is ook al bevestigd door het kattenonderzoek van Dr. Francis Pottenger die tussen 1932 en 1942 werd uitgevoerd op 900 katten. Al in de eerste generatie kwamen er miskramen en afwijkingen voor. Dit onderzoek heeft men later herhaald met ratten en varkens en wederom kregen de dieren op gekookt, dood voedsel, gezondheidsproblemen en bleven de dieren op ‘levend vers voedsel’ gezond.

Verder zitten er in brokken ook vaak chemische middelen om de brokken langer te kunnen bewaren. Deze stoffen worden vaak aangeduid met de term ‘met de in de E.U. toegestane anti-oxydanten waardoor veel klanten worden misleidt. En met die toegestane anti-oxydanten worden dan vaak de stoffen BHT, BTA en Ethoxyquine bedoelt. Dit zijn o.a. landbouwgiffen en rubber stabilisatoren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. BHA, BHT, Ethoxyquine en Propylgallaat zijn allen carcinogenen (kankerverwekkende) stoffen. In sommige brokken worden er ook kleurstoffen aan het voer toegevoegd, om het voor de baas aantrekkelijk te maken. Een hond zal het immers weinig kunnen schelen wat de kleur van zijn voedsel is. Als het maar lekker smaakt en ruikt! Nog een belangrijk punt is dat meer dan 75% van alle honden boven de drie jaar al tandproblemen hebben door het eten van een niet geschikt dieet. Hoewel erg vaak wordt beweerd dat brokken goed voor het gebit zouden zijn is dat natuurlijk niet waar: zodra een hond op een brokje bijt valt deze meteen uiteen. Alleen rauwe botten en grote stukken vlees zullen voor een schoon gebit zorgen. In brokken zit gemiddeld meer dan 60% aan graanafval wat grote bedrijven overhouden na verwerking van producten voor menselijke consumptie. Granen bevatten veel koolhydraten wat zorgt voor vadsige honden, een vies gebit en vaak een stinkende vacht. Wolven zullen in de natuur nooit graan nuttigen in zulke hoeveelheden, hooguit wat graan uit de maag van een klein knaagdier. Dit zijn natuurlijk wel hoeveelheden om te verwaarlozen. Honden die allergisch reageren op brokken hebben veelal een allergie voor dit graanafval of voor de kunstmatige toevoegingen. Brokken bevatten eiwitten van lage biologische waarde in tegenstelling tot rauwe voeding die eiwitten van hoge biologische waarde bevat. Het is zonder meer duidelijk dat een voedingseiwit, dat het rijkst is aan essentiële aminozuren en in een verhouding die het dichtst het lichaamseiwit benadert, voor de voeding de hoogste biologische waarde heeft. Alle ingrediënten die men in brokken verwerkt is puur het afval van grote multinationals van heel bekende bedrijven. Het afval wat men overhoudt van de verwerking van voedsel, shampoo en dergelijke voor menselijke consumptie wordt verwerkt in diervoeders. De hond is puur de afvalbak van onze voedingsindustrie geworden, maar veel hondenbezitters weten het alleen nog niet. Hoewel onze schattige en vriendelijke ogende huishonden allang niet meer op de wolf lijken is heel hun spijsverteringsstelsel nog identiek aan dat van de wolf. Ook het gebit, of je nu een Teckel of een Greyhound als voorbeeld neemt, beide hebben het gebit van een carnivoor. Ze hebben geen tanden om te malen of te kauwen, maar ze hebben een gebit om grote stukken vlees en bot te snijden, scheuren en hakken.

 
Rauw vlees en rauwe botten bevatten de juiste samenstelling aan mineralen, vitaminen en enzymen die zo belangrijk zijn voor een carnivoor. Er wordt wel eens beweerd dat er honden zijn die allergisch zijn voor eiwitten en dus een eiwitallergie hebben. Er is echter geen één hond die allergisch kan zijn voor alle eiwitten want het is immers een carnivoor wiens hele anatomie gebouwd is op het verteren van een voeding die voornamelijk uit eiwitten en vetten dient te bestaan. Bovendien zijn de kwaliteit eiwitten in brokken niet te vergelijken met de eiwitten in bijvoorbeeld een rauwe kippenvleugel of een geitenrib.

Wees niet bang voor het ziek worden na een rauwe maaltijd. Alle dieren eten in de natuur hun voedsel ook rauw. Geen enkel dier loopt immers met een gaststel op zijn rug rond om zijn maaltijd te koken.

Men wil wel eens beweren dat honden op rauw niet oud zouden kunnen worden omdat wolven in de natuur ook geen hoge leeftijd bereiken. Echter spelen in de natuur veel meer dingen een rol zoals strenge winters en het ontbreken van gezondheidszorg en het ontbreken van voedsel. Wolven in gevangenschap die met rauwe voeding gevoerd worden halen dan ook een veel hogere leeftijd, er is immers ook gezondheidszorg en controle en continu een goed aanbod van voedsel. In de natuur is het maar de vraag of je wat te eten kunt krijgen!

 


Nieuwste trend in hondenland: Liever vers dan wat anders! 

Steeds meer mensen beseffen dat hun hond niet elke dag hetzelfde hoeft te eten. Net als hun baasjes zijn ze dol op afwisseling en variatie in hun voeding. Met de juiste voedingsproducten is die afwisseling dan ook geen enkel probleem. Hierbij een kijkje in de wereld van Natuurlijke Rauwe Voeding! 

Jazeker, ze bestaan écht: hondenbaasjes die elke dag “in de keuken staan” om de maaltijden van hun hond ( kat of fret) zelf te bereiden. Deze maaltijden bestaan uit rauwe vlezige botten, spier- en orgaanvlees al dan niet aangevuld met eieren, groentes, zuivel- en graanproducten. Overigens is het rauwe voedingsgebeuren in feite een herontdekking van oude waarden. Vroeger voerde iedereen naar alle tevredenheid op deze manier. Door de komst van de twee Australische dierenartsen dr. Tom Lonsdale en dr. Ian Billinghurst is het echter weer wat meer in ‘the picture’ gekomen. Langzaam aan groeit het aantal mensen in hondenland dat de voeding (gedeeltelijk) zelf samenstelt of rauwe voeding geeft explosief. Deels komt dat ook door het feit dat we zelf steeds meer na zijn gaan denken over ons eigen voedingspatroon en we nemen het dieet van de hond daarbij ook graag mee onder de loep. Verse voeding, zijn we immers allemaal van mening, is gezond! 

Het zelf samenstellen kan beslist gezond zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar goed op gelet moet worden. Eerst en vooral: zorg ervoor dat je de voeding rauw verstrekt, botten die gekookt of anderszins verhit zijn veranderen van structuur en gaan splinteren. Wees niet bang voor het splinteren van rauwe botten, want hondachtigen in de natuur eten immers hun prooi ook rauw. Ook spiervlees en orgaanvlees dien je rauw te verstrekken, want het verhitten van dit vlees vernietigd de bacteriën en enzymen die juist zo belangrijk zijn voor een carnivoor. De meest natuurgetrouwe percentages voor een hond zijn: 50-60% spiervlees, 10-15% orgaanvlees en zo’n 15-20% bot. Deze percentages komen het sterkst overeen met de prooidieren die er in de natuur ook gegeten zouden worden. 

Voorbeelden van geschikte beginners botten zijn: kippennekjes, kippenvleugels, lamsnekken en lamsribben. Van gevogelte, haas en konijn mag je alle botten verstrekken omdat deze botten niet hard zijn en gemakkelijk te verteren . Geef nooit kale botten: dit verteert slechter en zorgt bovendien voor een te harde ontlasting. Geef daarnaast ook nooit te kleine botten omdat deze in zijn geheel kunnen worden ingeslikt. Ook dragende botten zijn niet aan te raden daar ze te hard zijn en dus het gebit van de hond kunnen beschadigen. 

Voorbeelden van organen zijn lever, hart en nieren. Longen kun je ook geven, echter bevat dit weinig voedingswaarde en weigeren veel honden dit te eten wegens de structuur. Hoewel pens in feite een orgaan is mag je dit tot een complete maaltijd rekenen wegens de vele goede eigenschappen en goede calcium en fosforverhouding. Je kunt lappen vuile pens met gerust hart drie keer per week voeren. 

Onder spiervlees valt al het vlees wat geen orgaan is, hierbij kun je denken aan kopvlees en snijlingen etc. Een hond hoeft niet elke dag “compleet” te eten: als je zorgt dat jouw hond in een periode van drie weken alles binnenkrijgt zal hij geen tekorten oplopen. Er wordt wel eens gewaarschuwd voor het “all meat syndrome”, dit is echter geen wetenschappelijke term en geen één ‘Natuurlijk Rauw Voerder’ zal enkel en alleen rauw (orgaan)vlees verstrekken. 

Zoals wij allemaal wel weten is vis enorm gezond voor mensen. Dit geldt echter ook voor honden. Vis is een belangrijke bron van omega vetzuren. Deze omega vetzuren dragen o.a. bij aan de conditie van de huid/vacht, de smering van de gewrichten en zijn tevens goed voor hart-en bloedvaten. Je zou daarom één keer per week je hond vis kunnen geven. Goede zogenaamde ‘vette’ vissoorten die geschikt zijn om aan je hond te voeren zijn bijvoorbeeld: sardientjes, zalm, tonijn, wijting en makreel. Geef deze vis wel rauw: het verhitten van de vis zorgt voor broze en splinterbare graatjes. 

Je kunt het menu van je hond verder aantrekkelijk maken door je hond een paar keer per week een rauw eitje te geven ( geef een rauw ei wel in zijn geheel ), een scheutje yoghurt of wat kwark zonder suiker. Groenten zijn voor honden niet noodzakelijk omdat ze in tegenstelling tot de mens zelf vitamine C aan kunnen maken. Je kunt wel wat noten en pitten aan je hond geven als ruwe vezel. In de natuur zullen wolven de haren en nagels van hun prooi eten wat zorgt voor een goede darmwerking. Je kunt per maaltijd twee eetlepels toevoegen. Wil je jouw hond een smakelijk en verantwoord tussendoortje geven? Geef ze dan een stukje fruit of droog wat levertjes in de oven. Smulplezier gegarandeerd! 

Misschien duizelt het je wel na deze informatie en zie je het helemaal niet zitten. Gelukkig is daar een oplossing voor: in de meeste supermarkten en in vrijwel elke dierenspeciaalzaak zijn er kant en klare, complete, rauwe vleespakketten te koop. Hoewel dit gemalen is en onderdoet aan grote stukken vlees en bot die parodontale aandoeningen doen vermijden, toch een prima tweede keus voor mensen die niet kunnen of willen samenstellen maar hun viervoeter toch wat afwisseling willen bieden. 

Zelf samenstellen is niet alleen heel gezond, maar het is ook dé manier om nog meer aandacht aan je hond te besteden. Kortom: het brengt leven in de brouwerij, voor zowel hond als eigenaar!

 

Hieronder nog een aantal artikelen in bekende hondenmagazines van Ester Overman

http://www.voernatuurlijk.nl/Website/NL/Media/publicaties.html

3 thoughts on “Voeding

  • Viagra Nachmache [url=http://cial40mg.com]online pharmacy[/url] Levitra Side Effects Vision Buy Tadalis Sx Low Cost Levitra Controindicazioni In Farmacia Viagra Senza Prescrizione Medica [url=http://brandciali.com]cialis 5 mg best price usa[/url] Birthcontrol Online Levitra 20mg Generika

  • Cheap Medications Online Buy Zithromax Single Dose Packets [url=http://cidovir.com]cialis 5 mg[/url] Zithromax Expiration Date Prednisolone Without Prescription Levitra Online Bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.